Să lămurim câteva lucruri

Există o lege internațională, europeană și românească, firește, care interzice reclama la medicament. Nu stau să număr acum de câte ori se încalcă ea în spoturi publicitare, la noi, atunci când scrie mic, la sfârșitul corpului de text, ilizibil spre invizibil – ”acest produs se eliberează pe bază de prescripție medicală” sau ”acest produs este un medicament”. La noi merge, fiindcă la noi merge orice. Dacă America e țara tuturor posibilităților, România e țara tuturor sub-posibilităților. Ne-am obișnuit.
Ideea e că,  a face reclamă unui lanț de farmacii, fără să specifici că e lanțul cu cele mai bune cosmetice, cu cea mai fină hârtie igienică sau cu cel mai non-stop program,  e reclamă mascată la consum, inclusiv, de medicamente. Ori, asta e interzis.
Să dai o tentă erotico-bulevardieră clipurilor publicitare, să-l pui pe marele primadon (sau piramidon), Enache, să silabiseacă numele și conținutul unui produs (publicitatea de produs, cu numirea lui, fiind altfel taxată), în treacăt, pe când își fixează un randevu cu o duduie nurlie, la farmacie, e bătaie de joc. Față de tagma spițerilor și față de public, oricum transformat pe neșoptite din ”pacienți”, în ”consumatori”.

Poate e aiurea ce zic și nu-mi înțelegeți oftica, dar noi, spițerii, am învățat câteva kile de farmacologie, ca să stabilim, la primul contact cu bolnavul, dacă avem voie să-i acordăm celebrul (alte kile de curs) ”Sfat Farmaceutic” sau îl expediem direct și de mare urgență, la Doctor.

Ei, cândva, pe vremuri, spițerii erau ultimul filtru între pumnul de pastile, prafuri și concentrații prescrise de medic, și gura nevinovată a pacientului.
Acum suntem bifați la telespectatori,  telespectatorii reclamelor tv care le spun bieților pacienți: ”Băi, dacă luați șase algocalmine pe zi de la farmacia X, nu numai că vă faceți ficatul praf, dar beneficiați și de-o excursie la Băile Felix, gratis, unde chitrosu ăla de doctor v-a interzis să vă duceți, că sunteți hipertensiv. Ce știe el, boul ?! Întrebați-o pe Stela Popescu!

Acest articol a fost publicat în d'ale Prăvăliei, Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Să lămurim câteva lucruri

 1. Cârcotaşu zice:

  Mulţumesc pentru desluşire.
  Într-adevăr, e uimitor cum nu pune nimeni lucrurile la punct. Probabil e vorba de mulţi bani în joc. Altfel, ce pot zice, unele spoturi sunt chiar amuzante, cum e cel pentru Colebil! Ăla cu Aaaaaa!

  • Cârco, cel mai amuzant spot la medicamente e ăla de la Neolin. Întâi scenariul: mama are ciclu. Tatăl și cei doi copii de clase primare sunt conștienți și se comportă ca atare. Ciclul menstrual al mamei e un eveniment cu care empatizează toată familia,de la mic la mare. Eu aș fi băgat și-un câine ediție de buzunar, care să se adauge cu de la sine voie pe burtica îndurerată a mamei, pe lângă buiota de apă caldă. Apoi efectul reclamei: se difuzează obsesiv de 3 ani – nimeni nu mi-a cerut vreodată Neolin, în farmacie. Totuși firma producătoare continuă să-l ”reclame”, plină de optimism.

 2. Pingback: Stelian Tanase, Trabantul si modelul BBC | Hai ca se poate!

 3. Silavaracald zice:

  Mie-mi place cel mai mult avertismentul acela final cu ”Dacă apar reacții nedorite, adresați-vă medicului sau farmacistului”, mitraliat cu o viteză care îl face aproape neinteligibil. Păi, fratele meu, dacă medicul sau farmacistul v-a recomandat respectivul medicament, el trebuie să descurce situația asta. Când l-ai luat însă după capul tău, că așa ai văzut la televizor sau ți l-a recomandat o vecină, n-ai decât să suporți consecințele, nu-i mai bate și pe alții la cap.

  • î-hî!… Exact punctu pe i l-ai pus! Fraza aia e acoperitoare pentru cel care face reclama.Subiectul în propoziție nu e că să te adresezi cuiva, ci faptul că e posibil să apară reacții secundare. Te-a pus în gardă! Descurcă-te! Partea proastă e că dacă/i sugerezi bolnavului că s-ar putea să apară, apar în proporție de 50%. Efectul placebo. Dacă n-ar fi strânși cu ușa de legislația farmaceutică, n-ar pune avertizarea aia.

 4. klaus zice:

  @silavaracald
  Avertismentul cu pricina e un fel de chestie avocateasca. Adicatelea vrea sa spuna ca daca (,) consumatorului i se face rau sau ficatul praf, asta ca sa fiu redus in declaratii :)), e pe socoteala lui.
  Daca vrem sa privim mai panoramic, ar fi musai sa analizam frecventa crescuta a reactiilor adverse. Sa ne intrebam ce se intampla…de ce se intampla. Nu sunt nici pe departe un specialist in ,,om”. Pe de alta parte trebuie sa recunoastem ca suntem participanti pasivi la fenomenul la care facem referire. Nu ma voi referi aici la aspectul pe care l-ar putea banui multi. Voi risca sa abordez genetica. Parul blond al copilului nu e o mare scofala daca parintii sunt blonzi. Cu totul altfel se pune problema daca copilul sufera de sindromul Dawn sau alte alergii cu manifestare acuta, grava. Capitalisti fiind, ,,un copil” cantereste inmiit mai mult decat cu un secol in urma. Strabunicii sau chiar bunicii nostri aveau, nu neaparat rar, un procent de treizeci la suta a copiliilor ajunsi adulti din cel de total nascuti. Pe scurt, cei ,,nepregatiti” sa treaca prin furcile caudine, nu treceau. Am devenit mai destepti, mai informati…..nu mai dam lapte copiilor. Daca e alergic la cazeina? Mai mult, laptele contine -cercetatorii au demonstrat – factori nocivi pentru organismul uman. Ma astept sa declare ca morcovii pot produce orbirea. Asta daca nu au facut-o deja. In linii mari, asta e lumea in care traim. E o lume care evolueaza, chiar daca unora dintre noi nu place sensul in care o face. Ma duc acum, copii mei sufera(acum!) din cauza efectelor adverse datorate administrarii de antibiotice. QED!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s