Oameni simpli

Observ că a nins.
E o observaţie organoleptică. Simplă. Bazată pe văz.
Nu trebuie să faci parte din guvern sau din parlament ca să-ţi dai seama  că toată răzătura asta albă care s-a aşterunt pe crengi/ramuri/rămurele poate fi asemuită miezului de cocos – dacă ai o fire poetică sau parmezanului – dacă ţi-e cam foame. Dacă te îndoi de foame, încât merge şi-o felie de brânză telemea pe o felie de pâine linsă cu niţel unt, atunci bagă! Lasă metaforele de chef (adică bucătar), nu mai pudra cu cocos, nu mai aştepta să se fiarbă pastele „al dente”, nu mai rade nimic, ia un codru de pâine, un boţ de brânză şi, dacă n-ai întâlnire deseară, sparge o ceapă direct pe colţul mesei şi înfulecă fără oprelişti din acest Triunghi al Bermudelor , accesibil oamenilor simpli: pâine cu brânză şi cu ceapă.

Aşa ne învaţă televizorul. Că noi, ăştia care plătim corentul din salar şi avem televizor d-ăla subţirel, care ţine loc de tablou pe perete, cumpărat din „bonuri-cadou”, ne numim „oameni simpli”. Ăilalţi, care se îngrijesc de noi şi stau pe ecran non-stop, fiindcă lor le plăteşte altcineva corentu’, unde altcineva poate fi statul, noi, firma, firma-căpuşă sau orice altă entitate solvabilă cu excepţia lor, nu sunt oameni simpli. Sunt oameni speciali care termină clasele primare într-a opta, fac, rapid, două masterate  ca să capete curaj să-şi plătească bac-ul, pe urmă pierd cinşpe minute din preţioasa lor viaţă ca să le scrie o imbecilă de secretară numele şi media de la licenţă pe o diplomă tipizată şi, în final, dacă îi chinuie patriotismul în aşa hal încât vor să vadă cu ochii lor exterioarele pe unde s-a filmat Law & Order, mai fac şi un doctorat. În biorezonanţa electromagnetică a produselor bio. Că nu se ştie când se face o breşă la mediu. Sau la turism. Sau la justiţie, că e tot cu Law.

Mă uit aşa, scârbită, la minunea de peisaj care se aşterne în dreptunghiul ferestrei şi mă gândesc că, indiferent ce-a ras Cerul peste copaci şi peste carosabil ca să  zgândăre „copilul din noi”, rămânem, conform clişeelor televizionistice, OAMENI SIMPLI.
Adică ăia care dăm primii: zăpada, taxe şi impozite, „bunăziua” şi  „vărogsămăiertaţicăvă deranjez”.

Cred că am vrut să scriu despre altceva.Iertare!…

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în o ţară frumoasă, păcat că e populată. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Oameni simpli

 1. Neveu01 zice:

  Si eu observ.
  Ca scrii bine pe sticla.
  Mai degraba scriai rau dar pe bani. Fara sa fii gubernator or secretar de stat. Ca de erai nu aveai vreme sa te plangi de nica, faceai figuratie. Si masteratie.
  Iar daca,la vremea potrivita, iti dadeai silinta, azi nici nu te mai gandeai la ninsoare.
  Simplu:ai fi putut fi in Bermude.
  In soare, nu-n zapada. Cu nuci nemetaforizate.

 2. Baghi zice:

  Năşică Renata, carevasăzică, începi să fii invidioasă pe cei cu doctorat…
  Şi eu care din ambiţie, din competiţia cu Nono şi din dragostea pentru tine am vrut să mă fac doctor şi mă aşteptam să fii mândră cu teza mea de doctorat şi de mine. 🙂

  • Dar eşti, Doctor, Baghi! Internist, cardiolog şi psihiatru.
   Dacă pe Ifim îl doare burtica şi tu te aşezi acolo, durerea trece. Dacă mămichii îi bate inima prea repejor, te mângâie un sfert de ceas şi tu îi scazi pulsul. Dacă ambii sunt depresivi, nervoşi, anxioşi, e suficient să le ieşi în cale, să te strecori la ei în braţe, să torci frumos şi starea lor se ameliorează.
   Eu, dacă aş avea un motan, l-aş boteza RUDOTEL. Sau, dacă aş vrea un nume la modă – Xanax!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s